MZDY V IT PODLE SMITIA. JAKÉ JSOU VÝSLEDKY PRVNÍHO PRŮZKUMU?

Nehledejte práci, získejte ji!

Téma, které ve skutečnosti při hledání práce zajímá každého - výše mzdy. Běžně se pro tento typ průzkumu používají data z inzerovaných mezd. Smitio postupovalo jinak, požádali o pomoc lidi z oboru. Oslovili uživatele smitia a itprace.cz a ti anketu rozeslali mezi své přátele a známé. S cílem zjistit reálné mzdy. Celkem se do průzkumu probíhajícího v únoru 2019 zapojilo 512 respondentů z Prahy, Brna a dalších měst v ČR.

8. 4. 2019

MZDY V IT PODLE SMITIA. JAKÉ JSOU VÝSLEDKY PRVNÍHO PRŮZKUMU?

Tak kolik?
Ve výstupech z průzkumu pracujeme s průměry, pro představu o tom, jaká mzda je nejčastější, uvádíme i medián. Pro zajímavost, hned dva respondenti si podle průzkumu sáhnou na hrubou měsíční mzdu převyšující 200 tis. Kč, naopak celkem osm zaměstnanců nedosáhne ani na 25 tis. Kč měsíčně.

mzdy

HPP vs. OSVČ
Porovnávání výhod a nevýhod práce na HPP vs. OSVČ jsme se již dříve věnovali v samostatném článku. Dle našich dat se mezi OSVČ narozdíl od HPP v podstatě nevyskytují  juniorské pozice, což má vliv i na průměrnou výši měsíční fakturace. Rekordmanem v průzkumu je OSVČ se sazbou 12 tis. Kč/MD, v průměru jde o částku 5 tis. Kč/MD.

mzdy2

V IT pracuje 7 % žen
Průměrná hrubá mzda mužů je o cca 10 tis. Kč vyšší než mzda žen. Těch je v IT méně, ale podle našeho průzkumu v poměru k mužům častěji zastávají vedoucí a manažerské role. Manažerkou je každá třetí účastnice průzkumu, kdežto u mužů je manažer každý šestý.

mzdy3

Větší firma, více peněz.

U vlivu velikosti firmy na výši mzdy platí přímá úměra.

firma

Praha pořád vede
Počet respondentů se nám téměř ideálně rozdělil na tři části. Prahu, Brno a zbytek ČR. Praha utíká ostatním městům především v seniorských a vedoucích pozicích. Rozdíl ve mzdě vedoucího pracovníka/manažera v Praze a zbytku ČR je více než 25 tis. Kč.

mzdy4

Nováčci začínají na 30 tis. Kč

Úplní nováčci v oboru a junioři mají nástupní plat nejčastěji mezi 30-35 tis. Kč. Největší skupina zaměstnanců v průzkumu jsou lidé se zkušeností delší než 2 roky. Skupina zahrnuje jak experty s mnohaletou praxí, jejichž mzda často přesahuje 120 tis. Kč, tak i specialisty, které nelze považovat za seniorní. Data je tedy nutné brát jako orientační. V další verzi průzkumu doplníme podrobnější rozpad.

novacci

A konkrétní pozice?

Jednoznačně nejlépe jsou ohodnoceny pozice Softwarový architekt, Produkt manažer, IT manažer a šéf vývoje. Na druhé straně je s nejhorším ohodnocením technická podpora a testerské pozice. U některých pozic jsme v rámci průzkumu nenasbírali dostatečný vzorek, a proto je ve výpisu neuvádíme.

pozice

První průzkum byl jen začátek
Vzorek respondentů v našem průzkumu je z velké části postavený na aktivitách smitia a členů skupiny Ajťáci pro IT komunitu. Přesnost výstupů ovlivňuje velikost vzorku i fakt, že celý dotazník je postavený na důvěře ke každému účastníkovi.

Díky těmto datům jsme získali odlišný pohled, než nabízí průzkumy zpracované pracovními agenturami. Na první pohled je patrné, že některé veřejně inzerované pracovní nabídky jsou často svou spodní hranicí pod úrovní trhu. A vy tyto informace můžete použít ať už při vyjednávání zvýšení mzdy, nebo při úvahách o stěhování za prací.

Na druhou stranu ale nezapomínejte, že mzda je vždy individuální ohodnocení konkrétního jedince, které je spojené s jeho schopnostmi a dovednostmi. A tak se může snadno stát, že specialistka z malé firmy v menším městě pracující na stejné pozici jako vy vydělává mnohem více, jednoduše proto, že je lepší a vyjednala si vyšší mzdu.

 

Zdroj: https://blog.smitio.com/clanek-mzdy-v-it-podle-smitia

Zpět
###message